Top
Дали знаевте дека постојат розови делфини?

Дали знаевте дека постојат розови делфини?

Реката Амазон во себе крие неверојатен воден свет. Токму во неа живеат и розовите делфини кои важат за најголеми во светот. Научниците велат дека розовата боја доаѓа од крвните садови кои се наоѓаат на самата површина од кожата. Должината на телото на розовиот делфин варира од 5 до 8 метри, зависно од подвидот и полот. Главна карактеристика за овој вид делфини е тоа што немаат развиено вратни пршлени, а тоа им овозможува вртење на главата за цели 180 степени.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *