Top
Patuvanje_srekja_energija_iLike_mk

Патувањата се извор на среќа и позитивна енергија

Пролетта е вистинско годишно време за да отпатуваме на некоја нова, возбудлива и досега непосетена дестинација. Со тоа не само што ќе го збогатиме духот, ќе се ослободиме од стрес и ќе се вратиме со многу позитивна енергија, туку запознавањето на нови предели помага во развивање на мозокот, вели неврологот Пол Нусбаум од Универзитетот во Питсбург.

Според неговите зборови, патувањата и искуствата кои ги стекнуваме тогаш придонесуваат за раст на нови врски во мозокот и ја намалуваат шансата за добивање на Алцхајмерова болест. Кога ќе се изложиме себеси на ново, комплексно окружување, мозокот реагира и почнува да личи на џунгла. Стресот кој патувањето некогаш знае да го приреди, кога не сè се одвива според планот, не само што не го намалува овој ефект, туку истиот и го зголемува. Одреден степен на напнатост е добар затоа што го доведува мозокот во состојба на апсолутно внимание, додава Нусбаум.

Добрата вест е дека не морате да се упатите во освојување на Монт Еверест или некоја европска метропола за да му направите „услуга“ на вашиот мозок. Доволно е за време на викендот да отпатувате на некое ново место, па дури и до работа да одите по некој друг пат. Исто така, би можеле да почнете да учите нов јазик, да имате ново хоби или да се занимавата со спорт.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>