Top

Кој лаже повеќе, мажите или жените?

Довербата е еден од клучните столбови на секоја добра врска и многу е важно да ја има. Но и покрај тоа, барем еден партнер користи лаги од време на време. Затоа, сѐ повеќе и повеќе емоциите се недоверливи, а сомнежот кој постои порано или подоцна ќе доведе до емоционален колапс.

Истражување спроведено во Германија се занимавало со феноменот на лаги во емоционалните односи, а целта на истражувањето била да се открие дали мажите или жените имаат поголема веројатност да се прибегнат кон лаги. Резултатите од оваа студија потврдиле дека мажите повеќе лажат.

Во оваа студија учествувале 44 000 испитаници, а голем фактор во фреквенцијата на лажење, како што тврдат психолозите, биле годините на испитаниците. Истражувањето покажало дека најголеми лажговци се младите мажи. Ова истражување вклучувало околу 600 експерименти, а од вкупниот број на мажи се служеле со лаги дури 42%, додека 38% од вкупниот број на жени. Психолозите тврдат дека мажите повеќе лажат, бидејќи тие се повеќе подготвени да го прифатат ризикот од ситуацијата што ги чека, ако вистината се дознае. Жените, од друга страна, стравуваат од нештото што може да се случи кога лагата би се открила,па почесто жените избираат да ја зборуваат вистината, без разлика колку е тешко.

Покрај тоа, ова истражување потврдило дека големото влијание врз лицето кое се служи со лаги игра животната средина во која поединецот зрее и се формира како личност, бидејќи прикривањето на вистината е најчесто навика.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>