Top
Pocit

Како да добиете поголема почит од луѓето?

Најчесто ние мислиме дека сме во право и дека другите се оние кои треба да поработат на себе, ова не е секогаш точно. Единствената личност што можеме да ја смениме сме самите себе. Треба да поработите на следните работи за да станете подобра личност, а кога ќе работите на себе, другите сигурно ќе ве ценат повеќе.

Научете како да не го осудите туѓото мислење
Побарајте мислење од лицето со кое зборувате за нешто, но ако не ви се допаѓа тоа мислење, немојте да судите. Едноставно прифатете го и одлучете дали да го примените.

Намалете го своето его
Ова не е лесна работа, но е многу важна. Имено, никој не ги сака луѓето кои мислат дека се секогаш во право, не ги слушаат мислењата на другите и летаат таму каде што не се. Опуштете се, размислете добро и оставете ги другите да го изразат своето мислење. Заборавете на лошата навика да влезете во збор и да ги поправите.

Научете да слушате
Ова не мора да значи дека треба да молчите. Ова значи само слушање на она што другите го имаат да кажат. Покажете им на луѓето дека умеете да сослушате и да разговарате.

Поработете на невербалната комуникација
Јазикот на телото ја завршува половина од работата. Насмевнувајте се, не спојувајте ги дланките, не гледајте од високо и гледајте право во очи додека разговарате. Па кренете ги и веѓите за да изгледате заинтересирани за разговорот во кој учествувате.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>