Top
mace

Интересни нешта за мачките кои не сте ги знаеле

Мачињата се едни од најомилените домашни миленичиња. Освен што сакаат да се мазат, тие имаат многи и необични навики. Иако сите мачки се разликуваат како по изглед, така и по нивниот темперамент, сепак постојат некои особини кои ги се заеднички за сите.

  • Урината на мачката свети под УВ светло.
  • Во својот живот омачуваат околку 100 мачиња.
  • Секоја година домашните мачиња ги гризат луѓето околу 40.000 пати.
  • 33 животински врсти изумреле поради овие ловци.
  • Мачките не сакаат водата да им стои до садот за храна.
  • Клучната коска кај мачките е одвоена од другите коски.
  • Ретко мјаукаат една на друга. Најчесто им мјаукаат на луѓето.
  • Спијат 16 часа дневно.
  • Кога се будни, една третина од времето го поминуваат во чистење на крзното.Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *