Top
spienje

Интересни факти за спиењето

Постојат одредени факти за спиењето кои сигурно не ги знаете.

1. Најчесто ги сонуваме само ликовите кои ги знаеме. Речиси е невозможно е да сонуваме некого кого никогаш не сме го виделе.

2. Мажите сонуваат други мажи 70% од времето, додека жените сонуваат подеднакво и мажи и жени.

3. Кога делфините спијат, половина од нивниот мозок останува буден, за да ги потсети да дишат.

4. Парасомниа е всушност спиење кое ви предизвикува неприродни движења додека спиете. Ова може да биде застрашувачко затоа што сонуваме убиства, возење коли и разни други непријатни соништа.

5. 12% од луѓето сонуваат црно-бело.

6. Вашето тело се полни со енергија додека спиете. Не само мозокот туку и сите клетки во вашето тело, а вашето тело ги испушта критичните хормони.

7. Нормално е да сонувате. Оние кои не сонуваат можно е да имаат нарушување на личноста.

8. Околу една четвртина од венчаните парови спијат одвоено.

9 .Коалите спијат повеќе од било кои други цицачи – 22 часа на ден. Жирафите само 2 часа на ден.

10. Попрво ќе умрете од недостаток од сон, отколку од глад. За да се умре од глад потребно се 2 недели, а од недостаток од сон 10 дена.

11. 1 од 50 тинејџери мократ во кревет.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>