Top
Интересни факти за нашето тело

Интересни факти за човечкото тело

Само додека го читате насловот на овој текст, вашето тело произведе околу 3 милиони крвни зрнца. Ова е само една од фасцинантните вистина за човечкото тело во кое се вршат безброј функции кои нè одржуваат живи.

  • Крвта во својот состав има ист процент на сол како и морската вода
  • Дневно произведуваме околу 6 чаши плунка
  • Срцето отчукува околу 50.000 пати во еден ден, што значи дека бројот на срцеви отчукувања на годишно ниво изнесува неколку милиони
  • Дневно трепнуваме околу 15.000 пати, а очните мускули кои го фокусираат погледот дневно се активираат околу 100.000 пати
  • Животниот век на една трепка е 150 дена
  • Просечното човечко тело содржи околу 100 милијарди нервни клетки
  • Невозможно е да кивнете со отворени очи
  • Коските се четири пати поцврсти од бетонот
  • За време на кивањето запираат сите функции во нашето тело, дури и срцето
  • Се раѓаме без чашка во коленото, која се развува дури после 6 месеци
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>