Top
desert

Десертот дебелее бидејќи се јаде во погрешно време

Според експертите десертот треба да се „прескокне“, но ако не можете да се воздржите, тогаш треба се јаде во „вистинското време“. Најчесто
десертот се служи по главното јадење.

Едно истражување на група британски научници покажува дека најдоброто време за јадење на десертот е пред главното јадење. Тие велат дека ако десертот го консумираме пред главнот оброк, мозокот многу побрзо добива дека е внесено доволно количество на гликоза, поради што побрзо ќе се чувствуваме сити.

Јадењето десерт после главното јадење го има токму спротивниот ефект бидејќи мозокот може потешко да препознае кога е внесено доволно количество на гликоза, поради што имаме чувство дека сакаме нешто благо.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *