Top

Добро утро (2-ри јуни)

2-ри јуни е 153-тиот ден во годината според григоријанскиот календар (154-ти во престапна година). Остануваат 212 дена до крајот на годината.

Настани:
1739 – Во Стокхолм е основана Кралската шведска академија на науките.
1924 – Конгресот на САД им го признач правото на државјанство на сите Индијанци.
1945 – Комисијата за јазик и правопис дефинитивно го усвои проектот на македонскиот правопис, кој е озаконет со решение на Министерството за народна просвета на Демократска Федеративна Македонија од 7 јуни 1945 година.
1946 – Во Италија со референдум е прогласена Република. Затоа 2 јуни е прогласен за национален празник на Италија.
1966 – На Месечината се спушти првиот американски вселенски брод „Сервејер-1“, без човечки екипаж.
2004 – Хари Костов е избран за премиер на Република Македонија. Опозицијата не присуствуваше на гласањето за избор на новиот владин Кабинет, што го предложи Костов.

Родени:
1535 – Папа Лав XI, римски папа.
1835 – Папа Пиј X, римски папа.
1840 – Томас Харди, англиски писател.
1904 – Џони Вајсмилер, aмерикански пливач и актер.
1917 – Нада Зекманова Јакимова, македонски писател за деца.
1936 – Цане Здравковски, македонски раскажувач.
1940 – Константин II, крал на Грција.
1949 – Владимир Луков, бугарски поет.
1977 – Степан Шевчук, руски кану-спринтер.
1978 – Роберт Петров, македонски фудбалер.
1986 – Виктор Мелантев, руски кану-спринтер.

Починале:
657 – Папа Евгение I, римски папа.
1876 – Светомир Николаевиќ, српски пистаел.
1876 – Христо Ботев, бугарски револуционер.
1882 – Џузепе Гарибалди, Италијански револуционер и демократ, водач за обединување на Италија со револуција.
1937 – Љубомир Милетиќ, бугарски научник.
1984 – Кирил Македонски, македонски композитор.
1991 – Ладислав Баришиќ, македонски и југословенски ликовен критичар.

Празници:
* Италија – национален празник


Извор: wikipedia

Станете наш facebook фан.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *