Top
Climbing-Frozen-Niagara-Falls

Вил Гад успеа да ги искачи замрзнатите Нијагарини водопади

Нијагарините водопади се најпопуларните водопади во светот. Се наоѓаат на границата помеѓу САД и Канада, а годишно ги посетуваат повеќе од 20 милиони туристи.

Вил Гад е првиот човек кој успеа да се искачи по замрзнатите води на Нијагарини водопади. 47-годишниот Гад важи за еден од најдобрите качувачи на мраз на денешницата.

Вил Гад

Вил Гад

После реализираното искачување, тој изјави:

Големиот проток на вода постојано ја тресе подлогата и ги прави ледените вертикали мошне нестабилни и непредвидливи. Околината е сурова, но пак преголем е предизвикот да се остане на мраз. А, замислете да го совладате?!
Мразот беше во слоеви кои го успорија искачувањето. Теренот беше ред мраз, ред снег, па повторно следуваше мраз.

Неговото искачување беше оценето со WI6+, а покровител на настанот беше „Red Bull“.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *