Top
Praga-F-iLike-mk

Прага – Златната круна на светот

КУСА ИСТОРИЈА

Прага е главен и најголем град на Чешката Република. Се наоѓа на север од историската област Чешка на реката В’лтава. Воедно, градот е главен град на Средночешкиот крај, а бил и главен град на поранешната државна формација Чехословачка. Toj е културен и економски центар на Чешка повеќе од 1.000 години. Во Прага се наоѓаат голем дел од државните институции, како и голем број други организации и компании.

За да ја достигне сегашната форма, градот се развививал цели 11 векови. Во моментов се протега на површина од 496 км² и брои 1,3 милиони жители. Прага е економски развиена и богата област со исклучително висок стандард на живеење. Според последните статистики, градот е шестиот најбогат регион во Европа.

Според многумина, градот е еден од најубавите во Европа и се наоѓа на листата на најпосетувани дестинации на стариот континет. Почнувајќи од 1992 година историскиот дел на градот е под заштита на УНЕСКО.

ФОТОГРАФИИ ОД НАЈЗНАЧАЈНИТЕ МЕСТА

Плоштадот „Венцеслас“

Плоштадот Венцеслас

Национален театар

Национален театар

Мостовите над реката В’лтава

Мостовите над реката В’лтава

Карлов мост

Карлов мост

Подземната железничка

Подземната железничка

Св. Витус

Св. Витус

ВИДЕО-ПРОШЕТКА НИЗ УЛИЦИТЕ НА ПРАГА

Автор на оваа фантастична видео-разгледница е Еди Петер Хабсон.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>