Top
Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекојдневен пештерски манастир во Каиро

Постојат голем број убави цркви и манастири ширум светот, но овој е прв и единствен изграден во гигантска пештера. Манастирот Св. Симон се наоѓа во Каиро – Египет, а изграден е во 1975 година. Во склоп на ова несекојдневно архитектонско дело функционира и амфитеатар со одлична акустика.

Св. Симон е еден од седумте религиозни објекти кои се издигаат на планината Мокатам.

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>