Top

Со хелихоптер над Нов Зеланд

Нов Зеланд (англиски: New Zealand) е островска држава во југозападниот дел од Тихиот Океан. Државата се состои од два големи и повеќе мали острови. Маорското име за Нов Зеланд е Аотеароа што значи „Земја на долгиот бел облак“. Иако, првото европско име за Нов Зеланд било Штатен Ланд, име кое било дадено од холандскиот истражувач Абел Тасман кој во 1642 година бил првиот европеец кој ги посетил островите.

Нов Зеланд има население од 4,3 милиони жители од кои 78% се изјасниле како припадници на некои од европските етнички групи. Доминантна религија е христијанството.

Во прилог погледнете видео со убавините на јужниот дел од Нов Зеланд. Видеото е снимено со камера Red Epic 5K и објектив 24-290mm Angenieux, а под режисерската палка на  Mark Toia.

Нов Зеланд
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *