Top
Afrika-lugje-iLike-mk

Африка – Континентот на кој флората и фауната го најдоа својот рај

Африка е втор континент по големина во светот, и по површина и по население. Но, и единствениот преку кој преминува екваторот и двата повратници. Површината на овој континент изнесува 30.244.050 километри квадратни и во него има 54 независни држави, како и население од над 800 милиони жители. Овој континент има поволна географска положба затоа што го завзема средишниот дел меѓу останатите континенти во светот.

Мапа на Африка

Мапа на Африка

На Африканскиот континент се наоѓа и најголемата пустина во светот – Сахара, во која живот има само во оазите. Од Европа, Африка е одвоена со Средоземното море и Гибралтарскиот Проток, а од Азија со Црвено море и Суецкиот канал. На африканскиот континент се наоѓа најголемата река на Земјата, Нил, која е долга 6.695 километри.

Што се однсува до релјефот, просечната надморска височина на Африка е 650 метри. Една третина од површината зафаќа пустината Сахара. Низинскиот дел се наоѓа кај крајбрежјето на Средоземното Море, Атланскиот и Индискиот Океан. Афика се дели на два дела Ниска (Северна) и Висока (Јужна) Африка.
Во Ниска Африка крај крајбрежјето на Средоземното Море се наоѓа низината Тел и Атласките планини, кој по постанок се млади вережни и тие се делат на Висок, Голем и Мал Атлас. Јужно од овие планини се наоѓа Сахара. Таа зафаќа површина приближно колку Европа, 9 милиони киломентри квадратни. Во оваа пустина се издигаат планини повисоки од 3.000 метри, а тоа се Ахагар и Тибести.

Сахара

Сахара

Реката Нил, е долга 6.695 километри. Се образува од Синиот и Белиот Нил. Синиот Нил извира од езерото Тана во Етиопија, додека Белиот Нил од езерата во Уганда и Д.Р. Конго. По својата делта, Нил се влева во Средоземното Море. Египjаните многу ја користат реката Нил за рибарење, транспорт, наводнување итн.

Нил

Нил

Замбези е река со должина од 2.660 километри во Јужна Африка. На неа се протега водопадот Викторија. Овој Водопад е еден од најпознатите во светот. Замбези се влева во Индискиот Океан и образува делта при утоката.

Водопад Викторија

Водопад Викторија

Сливното подрачје на Атланскиот Океан зафаќа 35% од територијата на Африка. Во Атланскиот океан се влеваат реките: Нигер, Конго, Сенегал, Орање и други. Реката Конго е втора река во светот по својата полноводност и при утоката таа гради делта.

Исто така, Африка е богата со езера. Повеќето езера се наоѓаат на Езерската висорамнина. Најпознати езера се Викторија, Тангањика, Чад, Рудолфово, Албертово, Њаса и други. Езерото Викторија е најголемото во Африка со површина од 68.800 километри квадратни. И низ него поминува екваторот. Езерото Тангањика е второ езеро по длабочина во светот со длабочина од 1.470 метри. Во него живеат над 190 ендемични видови на флората и фауната. Езерото Чад е солено езеро.

Африкански слон

Африкански слон

Автор: Давор Панчевски
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>