Top
Napushteni-YU-spomenici-iLike-mk

Напуштените споменици од Југославија

Овие споменици биле изградени од неколку скулптори и архитекти во 60-тите и 70-тите години, за да ги одбележат местата каде се војувало и каде имало концентрациони логори. Во 80-тите години, овие монументи биле главна туристичка атракција, но по распадот на Југославија, тие станале едни од многуте заборавени споменици. Но, и покрај фактот дека тие во последно време беа занемарени, сеуште може да се почувствува она што тогашните уметници се обиделе да го изложат. Фотографиите кои ќе ги погледнете се дело на Јан Кемпенирс.

КРУШЕВО

ТЈЕНИШТЕ

НИШ

НИКШИЧ

КОСМАЈ

МИТРОВИЦА

МАКЛЈЕН

КАДИЊАЧА

ЗЕНИЦА

СИСАК

КОЗАРА

СИЊ

ЈАСЕНОВАЦ

САНСКИ МОСТ

ПОДГАРИЧ

ПЕТРОВА ГОРА

ИЛИРИСКА БИСТРИЦА

ОСТРА

КОШУТЕ

КНИН

КОРЕНИЦА

КОЛАШИН

ГРМЕЧ

БРЕЗОВИЦА
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *