Top
lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk

Куќа со необична форма изработена од бамбусово дрво

Веројатно ова е најголемото архитектонско дело комплетно направено од бамбусово дрво, кое некогаш сте имале можност да го видите. Автор е реномираната архитектка Елора Харди, а нејзиното студио „Ibuku“ е изведувач на оваа спектакуларна куќа.

Куќата се наоѓа во Бали, а целта била да се искористат одличните примероци на бамбусови дрва што растат во тој регион и со истите да се издигне едно еколошко здание, кое ќе биде во целосна хармонија со околината. Всушност, објектот преставува голема верзија на традиционалните куќи за тие предели, надополнет со интересни помалку футуристички облици.

Елора вели:

Доаѓа време во кое не смееме да бидеме премногу модерни, но, не смееме да бидеме ни премногу рурали. Па така, оваа куќа е некаде на средина, меѓу руралното и модерното.

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-2

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-3

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-4

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-5

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-6

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-7

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-8

Низ фотографии погледнете како се развивала идејата за изведба на бамбусовата куќа.

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-9

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-10

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-11

lead_sharma-springs-by-rio-iLike-mk-12
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>